Militära vapen

Jakten efter perfekta vapen för militärt bruk är vad som (mestadels) har drivit vapentillverkningen framåt. Tänker bara nämna handhållna gevär (en-skotts, repeter- och semi/full autovapen) plus sidovapen, pistoler och revolvrar.

En av dom första armeer att utrustas med krutvapen var Stor Brittaniens. På ca 1690 talet fick de flintgevär att strida med. Krut tillverkningen var en otroligt farofylld verksamhet, inte ovanligt (än idag) med explosioner som totalförstörde fabriker. Själva vapen tillverkning var dyr och långsam. Alla vapen var mynningsladdade så eldhastigheten var inte hög, träning behövdes vilket i sin tur var kostsam. I mitten på 1800 talet kom helhetspatronen vilket ökade eldhastigheten markant. När magasin vapen började användas runt om i världen var det med viss skepsis, soldaten kunde avlossa dyra patroner för fort utan att sikta. Det bromsade utbytet till repetervapnet och dessa orsaker bromsade även senare när halv/full automat vapen blev tillgängliga.

Sidovapen? Till att börja med fick soldaten nöja sig med svärd eller sabel, handeldvapen var dyra och först senare blev de mer eller mindre befälssymboler. Idag kan hela stridsgrupper få tillgång till sidovapen oftast i form av en 9mm pistol. Pistolen med 9mm patronen föddes under samma tid som .45 ACP 1911 pistolen, men efterträdde .45: an först under nittonhundraåttiotalet. När det gäller gevär så har utvecklingen varit snabbare från grov kaliber till smalare. Till att börja med så var arméer utrustade med repetergevär där några oftast i befälsställning kunde bära en k-pist. K-pisten är mer eller mindre en pistol med längre pipa, större magasin och en fällbar kolv. Den använde sig av samma patron som sidovapnet, (läs pistol) var oftast kamrad i 9mm eller .45 ACP. Under sista åren av andra världskriget utvecklades vapen gevär till att bli halv automat och oftast med valmöjlighet till helauto. Mekanismerna var mer komplicerade så klart än repetervapnen och även då tyngre. För att hålla ner vikten började man designa patroner som var kortare än repetergevärens. Tysklands 8mm Kurz var en förminskning av deras 8X58 patron. Samma på Sovjet sidan, deras 7.62x39 var ett försök att hålla ner vikt och längd på patron/vapnet. Dessa patroner kom att ersätta både k-pisten och repeter geväret. De var mer eller mindre en kombination och fyllde bådas funktion.

Från börjar ville man inte ha samma patron som andra sidan (läs fienden i krig) man var noga med att ens egen ammunition inte skulle kunna användas mot en själv. När olika stora pakter bildades (Nato/Warszawa) försökte man att enas om lika patroner till sina vapen och Nato kom fram till dagens .7.62X51 Nato (.308 Win är den civila varianten 99 % lika) Warszawa bestämde sig att alla deras undersåtar skulle ha 7.62x39 vilket kom att användas i deras Kalasjnikov mod 47. Amerikanska armen valde sin M16 en Stoner design som blev kamrad för kal 5.56 Nato, (kal .223 Remington patronen.) Många av arme patronerna slog igenom civilt också, en av orsakerna var den enkla tillgången till dem. Därför är 30-06 Springfield, .308 Winchester, .223 Remington och 9mm så utspridda idag. 7.62x39 var inte lika lätt för civila att komma åt, (och även vapen var få förunnat för civilister) i Warszawa länder men den hjälpte ändå patronutvecklingen med sin hylsa. Den idag kända PPC patronen är ett barn av en kal.22 patron formad av 7.62x39 hylsan som användes av ryska tävlingsskyttar.

Jag har absolut inget emot användning av militära patroner i civilt bruk i både jakt, träning och tävlingssammanhang. Utöver en punkt.... Våran egen gamla Mauser 96 patron, 6.5x55, den är godkänd för klass 1 vilt. Detta innebär att den kan användas för älg och björnjakt: (Till råga på allt så finns det vapen idag med korta pipor som inte ens kommer upp till förskriven anslagsenergi. : (Jag säjer NEJ, NEJ och åter NEJ för 6.5: an för klass 1 jakt. Jag är övertygad om att klassningen drogs ner enbart för att 6.5 skulle klara denna gräns. Djur av denna storlek borde jagas med minst 7 mm, helst 7.62 och uppåt. Sticker jag ut hakan? Må så vara... men detta är min övertygelse så känn dig fri att skriva och klaga!! :)

Låt oss titta på några patroner som har utmärkt sig i militära och även civila sammanhang

 

Handeldvapen patroner.

.45 Colt Patronen var från början kamrad i Single action Colt revolvern som kom 1873 och varade fram till 1892. Kulvikt 16.52 gram bly, rundnosad och hastighet ca 245 meter per sekund. Den blev utbytt av .38 Long Colt som inte fick någon vidare bra renome, den sistnämnda byttes ut redan år 1911.

USFA SA in 45 Colt

.45 ACP Patronen designades av Moses Browning 1905 och blev antagen i amerikanska armen 1911 tillsammans med Colt pistolen 1911. Den slog ut Luger med sin 9mm patron, och dess standard laddning var 14.9 grams rundnosad, mantlad kula med en hastighet av ca 250 meter per sekund.

9mm Parabellum, eller Luger eller 9x19 Nato.

Kärt barn har många namn, detta är patronen som alla andra jämförs med. Designad av George Luger 1902 för hans (vidareutveckling av Borchardt's pistol) Luger pistol. DWM (Tysklands vapen och ammunitions tillverkare) laddade patronen från början med en helmantlad 8 grams kula med en mynningshastighet av 310 meter per sekund. Den patronen tillsammans med Beretta designad pistol tog över .45: ans roll i amerikanska armen. Dom flesta länder idag använder sig av 9mm patronen, både som sidovapen i pistoler och som k-pist patron.

Gevärspatroner.

6.5x55mmSpringfield 1903

6.5x55 Mauser introducerade våran sex och en halva i Mauser mod 94 och 96 repeter geväret. I Sverige har den används och är fortfarande populär till allt (tråkigt nog även klass 1 vilt) och utförsäljningen utomlands av våra överskottsvapen har gjort patronen känd även där.

 

30-06 SpringfieldSpringfield 1903

30-06 Springfield, en patron som utvecklades för amerikanska armen. Den användes under båda världskrig inklusive Koreakriget. Den föddes 1906 (därav -06 i namnet) och använde sig av en kal. 30 kula i 9.72 grams vikt och ca 820 meter per sekund. Den blev otrolig populär och lade grunden till många andra patroner

 

8x57 mm JS.Mauser K98

Designades av Paul Mauser under 1880 talet och var den som populariserade Rimmless hylsan. 8x57: an introducerades först 1888 med en kuldiameter av 0319 och 14.65 grams vikt, rundnosad form. Under 1905 kom S till, står för Spitzer och betyder spetsig, även diametern ändrades till 0323. J står för Infanteri. Ta reda på vad ditt vapen är ämnad för kuldiameter innan du använder dig av den. Med dagens moderna kulor och dess kulurval är 8x57 en superb jaktpatron

7.62x51 mm Nato, .308 Winchester.

Denna patron föddes som T-65 experiment patron, introducerades till civila 1952 som .308 Winchester och 1953 som 7.62x51Nato inom Nato länders arméer. Blev utbytt av 5.56x45mm men används fortfarande i många kulsprutor. .308: an skulle man kunna skriva massor med ord för, otrolig populär för sin jämnhet och precision, väl lämpad för jakt med rätt kula. Kulutbudet stort i denna kaliber både för jak och tävling.

5.56x45mm, .223 Remington.Colt M16 A1

.223: an kom till för att ersätta .7.62x51mm Nato patronen. Fördelarna var bland annat, lättare vapenvikt, mindre rekyl och soldaterna kunde bära med sig mer ammunition ut i strid. Den designades för AR-15 vapnet under sista åren på 1950 talet, av Eugene Stoner. Amerikanska armen tog till sig patronen i M-16 vapnet som är en utvecklad AR-15. Sedan dess har patronen blivit en av de mest använda i halv/helauto vapen för militärt bruk. Lämpar sig väl för jakt på småvilt, skadedjurs skytte och en av dom bästa inom pressitionskytte.

7.62x39mm SovjetAk47

Denna patron har fått otrolig spridning tillsammans med AK47 vapnet. Warszawa pakten var frikostig när det gällde vapen och ammo till länder över hela världen.

 

Ak74

5.45x39 Senaste mod av gamla ak47 heter ak74 och har en smallare kula i 39mm långa hylsan.

Framtidens vapen och patron på armesidan? Det lutar onekligen mott denna utveckling.
Här ovan HK G11 med patronen som hör till den