Handeldvapen

Handvapen idag kan i stort delas i tre olika typer. Enskottsvapen, från .22 LR patronen och upp till och med stora Afrika jaktpatroner. Halvautomat pistoler och Revolvrar är de andra två grupperna.

Handeldvapen i dagens Sverige är endast för tävling, jakt och självförsvar är inte vad vi associerar handeldvapen med. Men en enskottspistol för metallsilhouet skytte kan ju användas för jakt utomlands. Även så vissa av revolver och patronkombinationer. Vad du än väljer för patron till ditt vapen så är handladdningen en utmärkt sysselsättning för att kunna skjuta mer med den. Priserna eller tillgången på just din patron kan ju vara orsaken till att börja handladda, men även till "vanliga" patroner är det ett plus att handladda.
Enskottspistoler är vad som ger mest fria händer i handladdnings frågan, pistoler med halvauto funktion och revolvrar sätter mer krav på funktion, kulval och patron längd.
Många handeldvapen i dag är kamrade för patroner som först gjorde entré på gevärssidan. Det betyder inte att du kan ladda en patron som passar till både och. Piplängd, kruttyp och kula är oftast olika på en ex .30-30 Winchester när den laddas för pistol respektive gevär.

Låt oss titta på några olika vapen:

Enskottsvapen.


Hmm... vad säjs om en kaliber .50 BMG i pistol? Se till att ha brandsäkra kläder på dig bara.... Eldkvasten framtill lär uppsluka hela skytten Ingen praktisk användning men vem skulle inte vilja provskjuta den?

SSK

SSK Encore pistol byggd för

Ilskna Cape Buffalo. Thomson Center Contender och Encore enskotts vapen är byggda för jakt och långhållsskytte. Patronerna kan variera, allt från .22 Kort till kraftiga wildcatts och gevärspatroner.

 

 

SSK

TC pistoler (här en custom tillverkad av JD Jones från SSK) kan ju vara gevär också, bara att byta ut kolven mot en dito för gevär...........

Enkelskotts pistoler används även för Olympiska grenen Free pistol, här nedan en Morini.

Morinin Free Pistol


Halvautomat.

CZ 75 för A skytte, Cz fabriken har med sin CZ75 modell byggt ett vapen som har ståt i sig länge, klart i konkurans med modernare och oftast mycket dyrare konstruktioner

Desert Eagle i kal .50AE gör sig bra i film men in real life? nja, tuff är den och en av dom få pistoler för riktigt stora  patroner. Men håll blyladdad ammo borta från den, den är gasladdad och trivs inte under långvarig användning av blykulor.

Glock mod 35 i kal .40, Glock är en av dom första som införde polymerplaster i vapentillverkningen.I början var rädslan stor att vapnet inte skulle uptäclas vid vanliga röntgenkontroller vid flygplatser. Men sen kom rödluvan och några små dvärgar och alla dom skrek: Shrek! Och vipps var problemet löst :)

S&W mest känd för sina revolvrar men några bra pistolkonstruktioner har nåt tävlingsskyttar..

För precitionsskytte är det svårt att slå europeiska pistoler, här nedan en Walter KSP200

Walther  KSP200


Revolver vapen

Ruger guns

Ruger revolvrar, kraftigt byggda, relativt billiga och massor med modeller att välja mellan i både singel och dubbelaction

S&W 629

S&W mod 629 från S&W custom avdelning. Rostfri version av den gamla M29 Dirty Harrys favorit i filmerna med Clint Eastwood

USFA SA revolver


USFA Single action cowboy revolver . Modern kopia av Colts slagskepp som föddes runt 1873 talet men still going strong, används idag i moderna versioner för tävling, jakt och recreation.