Handladdning av patroner.

Hmmm... vad skall vi börja med? Låt oss starta med varför, varför skall vi handladda när Norma, Federal och fler därtill har färdiga patroner till våra vapen?
Svaret på den fråga kan bara besvaras av dig, här nedan ska jag nämna mina orsaker till handladdning.
Jag startade med pistolskytte i början på åttiotalet och min första pistol var Des 69 Unique i kal. .22LR.
Snart fick den en kompis i vapenskåpet, en Dan Wesson i 357 Magnum. Patroner i 38 special eller 357 Magnum är ju inte direkt gratis, vill man skjuta mycket av dem och ens plånbok är inte alltför tjock...tja.. handladda !!
Så jag lärde mig av mina klubbkamrater i BSSK ( Bodens Sport Skytte Klubb) att handladda av ekonomiska skäl.
Ju mer jag lärde mig desto mer sköt jag på träning, desto bättre poäng på tavlan under tävling.
Nästa vapen var en Sako Triace, kal 32 patronens verktyg köptes in i det snaraste. Ännu senare råkade en extra fin och tät Ruger i kal 45 Colt hamna i min ägo. De enda fabrikspatroner att tillgå var Winchesters med rundnosad blykula och hastighet/gastryck ämnad för gamla cowboy SA revolvrar. Snart presterade min 45:a lika eller bättre en 44 Magnum med tunga semiwadcutter kulor och Vihtavuori N340 krut.
Nästa revolver blev en 357 Super mag, direkt från IHMSA i US av fabrikat DanWesson. Vid den tiden fanns det inte ens hylsor i landet, dessa införskaffades samtidigt som vapnet från USA. Handladdning var ett måste för att kunna använda sig av vapnet. En .375 JDJ från SSK, hmm.. inte ens färdiga hylsor att köpa, fick införskaffa 444 Marlin och forma om dem innan laddningen.
Ekonomi, mer bang för pengarna, bättre precition på tavlan och ett måste för vissa patroner, är det orsaker nog att handladda? :)
Det hela gick så långt för min del att handladdningen blev en del av min skyttehobby och senare delvis mitt yrke också.
Handladdning är roligt oavsett om du laddar 32:or för nationell/internationell sportskytte eller 460 Weatherby Magnum för jakt. Den sistnämnda kostar ca 1500 (eller mer) kronor per paket och det är bara 20 st i asken :)

 

.460 Ammo and bullet box

Handladdning.

Vad vi menar med handladding idag är att omvandla tomhylsan efter skottet tillbaks till en färdig skjutbar patron igen.När vi avfyrar ett vapen träffar slagstiftet tändhatten som antänder krutet i hylsan. Gastryck bildas där i och hylsan expanderar och fyller ut patronläget. Kulan känner förstås också av gastrycket och den knuffas ut från hylsan och in genom pipan fortare och fortare. När kulan lämnar loppet sjunker gastrycket ner till noll igen och hylsan återtar nästan sin ursprungliga form och sitt mått.Nästan, den är lite större speciellt framtill än vad den var när vi köpte den. Den har en gammal tändhatt som måste bytas ut, den måste få sina mått åter runt om, krut skall fyllas i den och en ny kula kommer att behövas igen. Svårare än så är det inte och alla som kan följa instruktioner kan lära sig detta. Några regler måste följas eftersom vi handskas med explosiva varor. Vi vill återskapa en patron av vår tomhylsa, inte bygga en handgranat av den.