Några enkla men viktiga regler att följa:

Handladdning av patroner är en säker sysselsättning om du bara tänker på vad du gör och följer dina laddtabeller.

Använd bara verktyg som är hela och rena krut, kulor och tändhattar som du vet typ och fabrikat på och som har förvarats hela tiden i sina original förpackningar.

Har du mer en en krutsort, tändhattstyp och hylsfabrikat hemma, ha aldrig mer än en sort framme. De olyckor som har hänt är av slarv och det är oftast misstag av kruttyp A för kruttyp B.

Maximum laddningar i dina laddtabeller är för din och vapnets säkerhet, gå aldrig över dem och starta minst 10 % under rekommenderad max laddning.

Se till att du bygger in rutiner i din handladding. I med tändhattar i alla innan du tar fram krutet. I med krut i alla innan du tar fram kulasken. Sortera dina hylsor så du vet hur många gånger du har använt dom. Direkt på skjutbanan, sätt in dem i avsedd kartong/låda eller ask så att du inte blandar de med andra.

Kulor med lika vikt men av olika fabrikat ger olika gastryck. Formen på kulor varierar, vissa kommer djupare in i hylsan (läs mindre plats för krut lika med högre gastryck)

Använd splitterfria skydsglasögon under laddning och som vi nämnt tidigare rutin, rutin och åter rutin. Kontroll av dina tomhylsor, kruttyp och mängd, tändhattar och kulor kan inte göras för ofta.

Småbarn, vatten, eld och sjukdom och stress är ord som inte hör till handladdning, låt dig inte distraheras, att ex prata i mobil samtidigt som du väger upp krutet är att be om problem.

 

 

Tänk på att även erfarna yrkeschaufför råkar ut för trafikolyckor, bli inte en i statistiken bland handladdare. Utöver din säkerhet måste du tänka på dom andra bredvid dig på skjutbanan åxå!

Go back one pageGo to the next page