Några olika pressar

Laddpressen är vad vi skall titta noggrannare på först. En sådan kan du inhandla ny eller begagnad, den brukar åxå ingå som basen i dom olika laddkit som säljs. Laddpressen kan vara av enklaste modell, mer eller mindre som en tång, se bild nedan av Lymans mod 310. Den har varit med länge, den är av den typ som först salufördes för handladdare. En handhållen press likt Lymans eller Lee fabrikatet duger men är tröttsam för händerna. Den har fördelen at ta lite plats, bra om man vill ha med den i jaktstugan ex men den har inte utväxlingen av dom större pressarna och storleken på patronerna som kan laddas är något begränsad.

Lyman 310

Lee

Någon av ovanstående (eller av samma typ) är vad jag rekommenderar att du väljer som en första laddpress Dom är enkelpetare, en hylsa åt gången, skruvas fast på bord och har bra utväxling även för stora magnumhylsor.. Allt från pistolpatronen .25 Acp till och med.460 Weatherby är ju inga problem för dessa pressar. När det skall laddas .308 Winchesterpatronlängd (hylsan är 51 mm) vad du än införskaffar lär duga. Större och längre patroner försök att välja större och kraftigare press om möjligt.

Här nedan ser du en annan typ av enkelpress, avsedd för tävlingsskyttar inom bänkskytte och används tillsammans med verktyg ämnade för såna pressar.

En Bänkskytt har ju inte samma behov av mängden patroner, 10 till 20 tomhylsor kan räcka hela året eftersom dom flesta laddar om sina mellan varje serie på banan.

 

Progressiva presar

Vill du skjuta många patroner= ladda ett stort antal varje gång du sätter dig vid laddbänken? Pistolskyttar exempelviss föredrar snabbare maskiner, antalet patroner som en pistol/revolverskytt behöver är betydligt större än ex. älgjägaren.

Dessa pressar av fab. Dillon kan fylla dina ammoboxar på bra mycket kortare tid än dom enkla laddpressarna.

 

Och det kan även dessa göra från Lee eller Hornady. Varje drag i spaken ger dig en färdig patron. En enkelpress är oftast den man börjar med och den behövs även senare fastän du kanske går över till progressiva pressar. Vill du ladda bara några få testpatroner är enkelpressen snabbare, det tar längre tid att ställa om en progressiv så den enkla pressen man införskaffar först kommer att följa med länge.