Legenden om Birmakattens ras.

Långt innan Buddha's ankomst till Jorden, byggdes ett tempel i Burma för guden Song-Hio och gudinnan Tsung-Kiang-Kse.Templet fick namnet Lao-Tsun. Prästerna (Kitthas) tillägnade sina liv till mediation .Just när de uppnådde nirvana överfördes deras själar till en av de många heliga katter som levde i och omkring templet.

Den äldsta och mest vördade och visaste prästen,Mun-Ha, tillbad speciellt gudinnan Tsung-Kiang-Kse som hade de vackraste safirblå ögon.

Det sades att äldste prästens skägg var flätad av självaste guden Song-Hio. Sinh var namnet på den katt som tjänstgjorde som ett orakel och var lika ärad som prästen själv.En natt då Thais (skurkar o banditer) från Siam attackerade templet dog den gamle prästen.

Miraklet med överföringen av hans själ sågs av alla: Sinh, katten, hoppade upp på prästens huvud.Kattens kropp som fram till dess hade varit vit, fick samma gylene nyans som prästens skägg. Kattens ögon fick samma safirblå färg som gudinnans ögon. Kattens ben, ansikte, öron och svans blev bruna som jorden och tassarna blev vita som prästens hår som den klängde sig fast vid, som en symbol för renhet.

Kattens safirblåa ögon exalterade prästerna och dom jagade bort rövarbandet.
Sju dagar senare dog katten Sinh och i detta ögonblick blev prästens själ (kattens älskade herre) förevigad. Alla katter i templet ändrade färg och utseende till samma som Sinh. Ett nytt mirakel hade hänt.....

Mirakel eller ej,så här lyder rasbeskrivningen:)

Päls

Struktur
Lång eller semi-long, enligt delar på kroppen; kort i ansiktet som gradvis blir längre på kinderna och bilda ett halskrås. Långt på ryggen och sidorna. Silkeslen struktur. Lite underull.

Färg
Visar alla de karakteristiska tecknen på en colourpoint-färgad katt, men alla tassar har vita "sockor". Tecknen inkluderar ansiktet, öron, ben, svans och genitalier.
Tecknen ska vara jämna och i god kontrast till kroppsfärgen.
Kroppsfärgen och färgen på magen ska vara ljust äggskalsfärgad. Ryggen är gyllenbeige i alla varianter. Bara hos vuxna katter är kropps- och maskfärgen fullt utvecklad.Storlek
Medium


Huvud
Form: Kraftigt
Panna: Lätt rundad.
Kinder: Fylliga, något rundade.
Nos: Medium lång, utan stop, men med en lätt markering inåt.
Käke: Fast

 

Öron
Form:Ganska små och rundade.
Placering: Sitter lätt tippade, inte för upprätt på skallen med bra bredd emellan.


Ögon
Form:Inte helt runda, något ovala.
Färg: Djupblå.


Kropp
Kroppsfrom: Något lång kropp. Hanar mer massiva än honor.


Ben
Tassar: Runda
Sockor: Birmans speciella kännetecken är dess vita tassar, kallade "sockor", på både fram- och bakbenen. Sockorna måste vara rent vita. De bör inte sträcka sig längre upp än där tassen viker sig när katten står upp. Något längre sockor på baktassarna kan tolereras. På baktassarna sträcker sig "kilar" upp som fortsätter uppåt på kattens hasar. Idealet är att kilarna når till hälften eller två tredjedelar upp på hasen. Lägre eller högre kilar är accepterade men de får inte gå över hasen.
Det är viktigt att sockorna är lika långa och visar symmetri, antingen på baktassarna eller framtassarna, men helst på alla fyra.

Svans
Av medium längd, bildar en plym.

Fel
Rent vita eller färgade fläckar på bröst eller mage.
Ofullständigt pigmenterad nos.
Ben som har vitt som kryper upp på sidorna eller på baksidan av sockorna, på fram eller baktassarna. "Strimmor". Avsaknad av kilar på bakbenen.
Vita fläckar i maskade områden eller tvärtom.
En vit fläck på genitalierna.
Deformation av skelettet. Skelögdhet. Över-/underbett på mer än 2mm.
Deformerad svans, t ex "knicksvans". Dåligt kondition såsom, mager, undernärd.

Temperament
Birman är en mycket "lagom" katt. Den är inte jättelivlig, men heller inte jättelugna, som en perser t ex. Den uppskattar att man leker med den, men den kan också roa sig på egen hand. Den är mild, tillgiven och sällskaplig utan att för den skull vara påträngande. De ligger gärna i knäet eller intill sin ägare. Den är kelig utan att ha krav på ständigt kelande.

Den 25/7 1968, kom den första birman till Sverige, från Frankrike. Katten hette Riquie de Ranchipur. Sedan dess har mycket hänt. Länge dominerade brun- och blåmaskade birmor, men efter 1985 kom en mängd olika färgvarianter.

Färger
Brunmaskad - SBI n
Blåmaskad - SBI a
Chokladmaskad - SBI b
Lilamaskad - SBI c
Rödmaskad - SBI d
Crememaskad - SBI e
Brunsköldpaddmaskad - SBI f
Blåsköldpaddmaskad - SBI g
Chokladsköldpaddmaskad - SBI h
Lilasköldpaddmaskad - SBI j
Bruntabbymaskad - SBI n21
Blåtabbymaskad - SBI a21
Chokladtabbymaskad - SBI b21
Lilatabbymaskad - SBI c21
Rödtabbymaskad - SBI d21
Cremetabbymaskad - SBI e21
Brunsköldpaddtabbymaskad - SBI f21
Blåsköldpaddtabbymaskad - SBI g21
Chokladsköldpaddtabbymaskad - SBI h21
Lilasköldpaddtabbymaskad - SBI j21