Jaktvapen

So, du har bestämt dig för att go ut o skjuta dig några djur? Tja, folk har gjort det sen vi började gå på två ben så inget nytt under solen. Till att börja med användes stenar och käppar som jaktvapen, dom fanns där, grattis, bara att välja och plocka upp. Sen kom spjutet och pilbågen, med dom kunde vi nå lite längre och med bättre presition. Dagens jaktvapen är långt mer sofistikerade och även pilbågen är svår att känna igen om man jämför den med vad Ishi på bilden här över använde på sin tid.

Jag har jagat med hagelvapen, gevär och handeldvapen, pilbåge och svartkrut kan jag bara i teori fastän jag skjutit ofta med såna på papperstavlor. Så låt oss hålla os till krutvapen med rökfritt krut och helhetspatroner. Dom första riktiga vapen använde sig av svartkrut för att skicka iväg först pilar och sen runda projektiler av sten, bränd lera och till slut blylegeringar. Bara några år innan 1500-talet så uppfanns räfflingen i vapen. På så sätt stabiliserades projektilen på väg till målet. 1800-talet började med mynningsladdade vapen men avslutades med helhetspatroner.

Myningsladdade vapen används än i dag för tävling, rekreation och jaktskytte där det är tillåtet.
Namn så som Mauser, Winchester, Manlicher and Browning är starkt förknippade med vapenkonstruktioner och deras arbete syns än idag i modernt tillverkade vapen. Vissa av dom är förändrade enbart materialmässigt och produktionsmässigt från dåtiden. Mausers M98 tillverkas än idag av bland andra Mauser, tänk på att 98 står för 1898, året då han konstruerade modellen.

Massor med moderna eller gamla patroner, kulor, krut och riktmedel gör det enklare för oss att välja mellan. Vi har allt fån minsta kaliber

.17 och upp till och med kaliber .700. Den sistnämnda skickar iväg en kula på 1000 grains med en hastighet av 2500 fps/762meter per sekund. Jämför det med en 300 Winchester Magnum, 180 grains kulan genererar ca 21 i Taylors KO uträkning, 700 NE genererar ca 250 KO. Och jag som tyckte att min 460 Weatherby Magnum var en riktig best med ca 95 i KO

Hittar du ingen fabrikstillverkad patron så kan du alltid bläddra bland alla wildcatpatroner om du är handladdare. :

(L-R) 505 Gibbs, 500 Jeffery, 500 A2, 550 Magnum, 585 Nyati, 585 African Express, 600 Nitro, 600 OverKill, 620 Thor, 700 Nitro, 700 Hubbel Express.

 

So...vad tänker du ta för vapen/patronkombination när du ska ut o jaga? Själva skottet är ju en liten del i det hela men ack so viktigt!. Vad du än väljer tänk på att det skall användas till att ta av livet av ett levande väsen. Ta inte för lätt på det, djuren där ute är en del av naturen och du tar predatorernas plats när du jagar. Men inte endast för att få mat på bordet, sånt är lättare att fixa på ICA eller Konsum. Regel nummer ett är att djuret skall dö so snabbt som möjligt, inget onödigt lidande om det kan undvikas. Vad du än väljer för vapen och patron se till at den är tillräckligt kraftigt för jobbet. Titta inte enbart i tabeller som visar minimum laglig patron, skaffa det största som du kan hantera bra och som passar till vitet du tänker använda den till.. I Sverige kan vi inte använda oss av pistol/revolver, pilbåge och svartkrutsvapen för jakt. I andra länder kan detta vara lagligt men min kunskap sträcker sig inte till svartkrut inom jakt och pilbåge inom jakt. Har jagat både här o där med hagel och kula i både handeldvapen och gevär så jag tänker hålla mig till dessa ämne.

Har byggt och skjutit svartkrutsvapen både patron och mynningsladdare, äger en compoundbåge ämnad för jakt av Browning fabrikat men skippar det här eftersom jag ingen erfarenhet har inom jakt med dessa.
Vad du än väljer så se till att lära dig allt om det, hur och varför det skall användas, på vad för vilt och avstånd. Öva med det och inte enbart på skjutbanan. Under handladdning kan du hitta en sektion om skytte för jakt. Några av dagens handvapenpatroner är lika kraftiga som många gevärsdito. Det som egentligen skiljer dom åt är just den kortare piplängden och att dom kan användas med en hand. Vissa av dessa handvapen kan lätt tillhöra gevärssidan åxå om rätt utrustning används.Över en TC i .45-70 i både pistol och gevärsklädsel
Under ,S&W kal 50 revolver custom anpassad för jaktändamål.

När man väljer gevärspatroner är kulbanan ofta något som nämns i sammanhanget. Att debattera om varför patron X1 är bättre än patron X2 med sina 2cm sämre kulbana på 200 meter är ju inte vad vi skall göra här :)

Väl där ute i skogen så är det inte många jägare som kan se skillnaden på dessa futtiga 2cm ! Jakten anses av många blir mer "sportslig" om du kan komma närmare viltet innan du avlossar skott. Det är ju förstås mycket bra ur etiska synvinkeln, kortare avstånd är lika med bättre säkerhet och resultat. Därför har handeldvapenjakten blivit populär i bland annat US. Patronerna man använder isig i dessa pistoler/revolvrar klarar av sitt jobb fastän kulbanan inte går att jämföra med vanliga gevär. Kronhjiort, älg och björn jagas med paptroner så som .44 magnum och uppåt, laddade med tunga kulor. Mindre vilt, där finns det ännu mer att välja för handvapenjägaren och enskottspistoler som TC äger en stor del av marknaden. Kulfadbrikanter har upptäckt den marknaden åxå vilket har resulterat i kulor avsedda för just handvapenjakt.