Om Gevär


Gevär kan idag hittas i huvudsakligen tre olika typer. Enskotts vapen, både gamla, nytillverkade från gamla design eller helt nya typer. Repeterstudsare med anor av Mauser (inklusive bygelrepetrar med cowboy design som påminner om Winchester:) ) och halvautomater. Den mest använda är repeterstudsaren, den bästa ur handladdnings synpunkt är enskottsvapnen. Sämst ur alla synvinklar för handladdaren är halvautomat eftersom dess funktion ställer mer krav på diameter och patronlängd.

Inget större problem bara vi är medvetna om det. Vad du än väljer för patron beror det på vad du skall använda vapnet/patronen till. När det gäller tävlingsvapen gäller reglerna för den tävlingsgren du deltar i, men för jakt är man friare till vapen typen och av större vikt är då patronen. Skall vapnet/patron kombinationen användas för svensk älgjakt och ev en jakt resa till Kanada? då är det klart bättre med en .338 Winchester än en .30-06:a. Man kan i mitt tycke inte ha för grov kaliber för jakt oavsett jakttyp. Jag väljer hellre en ( i mångas ögon klen) .358 Winchester än 7mm Remington Magnum. För klass 1 jakt vill jag hellre prata mig varm om grövre och tyngre kulor än snabbare smala projektiler. Att ha en bra kulbana, det utrycket hör man ofta, men få av dem som nämner detta kan skilja de sist nämndsa patronerna på upp till 150-200 meter avstånd. Att använda grövsta möjliga kula är en bra förutsättning att utgå ifrån, levande djur förtjänar att dö så snabbt det är möjligt under jakt. En grov och tung kula passerar rätt igenom, lämnar efter sig två stora hål för blod att rusa ut. Eftersom vi aldig kan garantera att djuret i fråga dör med ett skott då måste nästa kunna penetrera djurkroppen oavsett vinkeln.


Låt oss titta på några vapen av dessa olika typer vi har nämnt:

Enskottsvapen

Sharps och Win Hi Wall enskottst gevär.

Ruger custom

En customtillverkad Ruger i .257 cal.

Bowen Ruger custom

Ruger Single shot gevär.

Double Gun

En dubbelbössa, dubbel glädje .:) När det gäller att avlossa två skott i snabbföljd är dessa ett måste.


Repeterstudsare.

Weatherby


Repeterstudsare av Weatherby, kan fås i allt från .224 Wby Mag och upp till och med .460 Wby Magnum


A pair of Bown Custom guns

Här ser vi den stora skillnaden mellan repeter och enskottsgevär. Den övre med ett skott som föres direkti patronkammaren och den under med ett magasin som fylles på innan laddning/skjutning.

Ruger 416
En Ruger Afrika model Bolt action bara väntar på resan till mörka kontinenten.

Robar cal 50 Bolt action

En Robar cal .50 BMG

 

Halvautomat
SemiAutoRifles

Finns många att väja mellan.

Remington .308

En Remington Semi auto i .308 Win Cal.

 

SSK custom gun.

Man kan tydligt se i dessa två en M16 i bakgrunden, men dessa två är för civilt bruk och med bra mycket bättre precition.

Vad du än kan tänkas välja så borde handladdnings aspekten intressera dig. Dyr patron?-inget problem. Ovanlig en? -samma där. Antik? Så länge du kan få fram hylsor, endera fabrikstillverkade eller omformade så lär det inte bromsa en handladdare.