Epic Games kommande FPS-spel Unreal Tournament 2007 blir försenat till mars 2007.

Egentligen har det aldrig släppts någon information om att spelet skulle komma i år men Sony har vid flera tillfällen hävdat att spelet skulle vara en av releasetitlarna till Playstation 3.

Vad kommer att bli annorlunda gentemot version 2004? Läs här vad Simon Bergstedt har skrivit i http://www.fz.se/


""""""""""""""""""""""""""""Ett av spelen som FZ fick stifta närmare bekantskap med under förra veckans GC-mässa var Unreal Tournament 2007. Vi fick en pratstund med Epics Jeff Morris och en inblick i spelet som ska locka med en mix av gammalt och nytt.

Alla har vi hört uttrycket att man ibland måste ta ett steg tillbaka för att kunna ta två steg framåt och Unreal Tournament 2007 är ett tydligt bevis på att också Epic har tagit del av de visdomsorden. Ofta gnäller recensenter och spelare på att uppföljare inte är tillräckligt innovativa men Epic gick lite för långt med Unreal Tournament 2003 när de i sin iver bland annat utökade rörelseschemat och la till det defensiva vapnet shieldgun. Nyheterna blev för mycket för många av de gamla fansen och även om stora delar av dem säkerligen inte gav spelet mycket av en chans så lärde sig Epic en hel del av detta.

Ändringar gjordes till Unreal Tournament 2004 för att tillgodose kraven från den stora massan av UT-fantaster som fortfarande föredrog originalet. Resultatet blev ett betydligt bättre spel som hyllades av pressen men det räckte inte riktigt hela vägen. Så när arbetet med Unreal Tournament 2007 påbörjades beslutade de sig för att göra det än mer likt det första spelet från 1999. Borta är bland annat shieldgun och dodgejump som, även om många älskade dem, tyvärr gjorde spelet frustrerande för de spelare som inte riktigt bemästrade dem. Den för genren unika dodgen, som funnits i serien sedan Unreal, är däremot kvar och tillsammans med doublejump och walldodge bidrar det till att spelet fortfarande inte blir någon lätt uppgift.

Även när det kommer till spelsätten finns det både nyheter och en återgång till det klassiska. Borta är Assault, Double Domination och Bombing Run. De blev helt enkelt inte tillräckligt populära och Epic bestämde sig därför för att koncentrera sig på Capture The Flag, Deathmatch, Team Deathmatch, Onslaught samt nykomlingen Warfare och Survival som är ett sorts herren-på-täppan för de som gillar att spela dueller. Av dessa koncentrerar sig PR-maskinen kring spelet, inte helt förvånande, mest på Warfare som väldigt förenklat kan beskrivas som en blandning av Onslaught och Assault.

Här används för första gången i UT-serien två olika lag som visserligen inte har olika fysiska egenskaper eller specifika vapen men väl olika fordon. På ena sidan har du Axon som använder sig av de fordon vi fick stifta bekantskap med i UT2004. På andra planhalvan finns de klassiska Necris som bör locka tillbaka fina minnen för dem som följt med spelserien. De har en rad intressanta fordon men det som står ut mest är utan tvekan är den trebenta insektsliknande Darkwalkern som lätt för tankarna till nyinspelningen av War of the Worlds. Trots att fokus ligger på fordon så kommer du precis som i UT2004 inte vara förlorad till fots. För att ta dig runt kan du nu använda en egen hoverboard som genast för tankarna till Back to the Future II. Denna kan du använda för att transportera dig i ett anständigt tempo eller så kan du utnyttja farten hos en lagkamrats fordon. Allt du behöver göra är att skjuta med ett änterhaksliknande vapen som fäster sig på fordonet och vips så får du en hiskelig fart.

Trots att Unreal Tournament från början utvecklades som ett rent multiplayer-spel visar undersökningar att ungefär 50 procent av de som köper Epics titlar aldrig spelar dem online. Mycket av detta beror på spelens AI som alltid har legat i topp men som till Unreal Tournament 2007 utvecklas ytterliggare. De beter sig mänskligare än någonsin och de med ett headset kan nu skrika order till sina botkamrater. Precis som när du spelar mot mänskliga motståndare kommer botarna vara personliga, har du fraggat dem ett par gånger för mycket blir de sura och lägger all sin kraft på att förnedra dig både verbalt och med eldkraft.

Unreal Tournament-serien är nu inte bara känd för spelen i sig utan även för den editor som följer med varje titel. Den anses av många hobbyutvecklare vara en av de absolut bästa med kraftfulla, snabba och enkla verktyg som även en nybörjare kan lära sig. Och för alla som gillar att snickra ihop banor, moddar och modeller finns det nog ingen bättre möjlighet att få skapa någonting med en av marknadens mest populära motorer, Unreal Engine 3. Epic har i dagsläget inte nämnt något om en ny "Making Something Unreal"-tävling men med tanke på den första upplagans framgång är det förhoppningsvis ingen omöjlighet.

Som vanligt vill Epic inte spekulera kring något lanseringsdatum. De har länge haft en "It's done when it's done"-policy och även om det kan vara irriterande att höra, bidrar det i slutändan till en produkt av högre kvalitet. Med Unreal Tournament 2007 vill Epic skapa ett spel som inte är frustrerande för nya spelare utan att det förlorar den komplexitet och det djup som veteraner uppskattar. En svår balansgång, men om första intrycket är något att gå efter så verkar de åtminstone vara på rätt väg"""""""""""""""""""""""".

Lite mer info om den:

Teams

As with previous UT titles, players will choose a character from one of the many game teams.

  • Nakhti (Egyptians from UC2)
  • Necris
  • Juggernauts
  • The Corrupt
  • Iron Guard
  • Krall
  • Jacob's Team (Marines?)
  • "Player's Team" (Unnamed)

Weapons

The following weapons are confirmed to appear in UT2007:


Vehicles

All nine 'Axon' vehicles from UT2004 and the ECE Bonus Pack will be back in UT2007, with a few changes.

In addition, there will also be an all-new selection of nine 'Necris' vehicles.

Each player will also have use of a Hoverboard, added as a way to keep people in the action at all times. Steve Polge comments (E3 2006) on the Hoverboard:

It's not something you want to use in combat, because you don't have a weapon when you're on it. And if you get shot while you're on it you're going to tumble and become an easy target. You can also grapple onto the backs of other vehicles and get a ride. Steve also mentioned that thay also used to it solve the problem of when someone takes off in a hellbender without you, you can quickly grapple onto and tow yourself into the vehicle while it's moving.

Technology

Graphics

The most visible technological improvements in UT2007 come from the move to Unreal Engine 3. Environments are now alive with rich shaders, and per-pixel lit. As such, a DirectX 9 compatible card is a must. Expect the minimum spec graphics card to be an NVIDIA GeForce FX or ATI Radeon 9700 level card. If you're looking for decent performance however, you'll need to aim a little higher. At E3 2005, Epic's Tim Sweeney suggested an NVIDIA GeForce 6800 Ultra level card for decent frame rates at 1024x768 resolution.

AI & Voice

UT2007 will bring major advances in the artificial intelligence that controls UT bots, as well as the way in which players communicate with them. UT2007 players will be able to give bots specific orders using their own voices. Whereas in UT or UT2004 you'd use the voice menu to tell your bots to "attack", you can now give orders like "there's a sniper on the tower, go get him". Bots will also respond to particular questions. For example, if you asked "is there anyone in the cave?", they might reply "no, the cave is clear".

UT2007 bots' personalities will also make them better suited to different in-game tasks.

Screenshots, klicka på minibilderna för att se den stora, gå backåt via din browser för att återkomma här.