Lite vapen och ammo Historia

De vapen som jag tänker ta upp här är mer eller mindre handhållna. För en eller två hands-bruk. Från början så tillät inte tekniken och materialet att vapen för enskilt bruk höll en vikt där stående friskytte var möjlig. Gjuteri tekniken och de metaller som användes resulterade i tunga och otympliga konstruktioner.
Krutet var det som möjliggjorde eldvapen konstruktionerna och det användes av kineserna redan 1000 år före Kristus, till att börja med enbart för fredliga ändamål. Till Europa kom krutet först vid 1200 talet.
Redan i slutet på detta århundrade fanns det "eldrör" som oftast sköt iväg pilar som en slags modern pilbåge eller armborst.

One of the first handheld guns

Svavel, kol och salpeter var dåtidens ingredienser för krutet och brinnhastigheten bestämdes med hjälp av kornstorleken. När krutet antändes bildas det gaser som vid noll temperatur upptar ca 400 gånger så stort utrymme som själva krutet. Men eftersom temperaturen ökas under förbränning så ökas även utrymmet som krutgaserna vill uppta. Tryck uppstår, vår projektil är den del av krutets omgivning som är enklast att flytta på och därav kommer den att knuffas ut med rejäl hastighet. Tändhatten har tillkommit och den ersätter gnistorna från flintlåset, men fortfarande laddas vapnet från mynningen

One of the best from the 1800 something

När svartkrut brinner under tryck bildas det rejält med rök, der resulterar i sämre sikt för skytten, Alfred Nobel ändrade dock på detta i slutet av 1800-talet med sin uppfinning, ballistit. Röksvagt krut med alla svartkrutets fördelar men med mindre av dess nackdelar.

 

Alfred Nobel 1833-1896

Alfred Nobel 1833-1896Den tekniska utvecklingen i slutet på 1800 talet resulterade i vår tids moderna patron. En hylsa med en tändhatt baktill, röksvagt krut i sig och kulan längst fram och presto.. principen för helhets patronen används ännu i våra dagar.

 

De flesta patroner från början var cylindriska till formen och kulan av blylegering. Gevären utvecklades från enskottsvapen till magasin utrustade med både manuell eller halvautomatisk repetering.

 

Paul and Wilhelm Mauser

Paul Mauser 1838-1914 och Wilhelm Mauser 1834-1882, räknas som två av föräldrarna till dagens moderna gevärsstudsare. Deras principer och patent kan skönjas i nästan alla jakt och tävlingsvapen med repeter mekanism. Pauls sista och mest kända konstruktion M98 är fortfarande mångas val tack vare sin pålitlighet och styrka. Inom handeldvapensidan har vi namn som Samuel Colt

Samuel Colt

1814-1862 med många patent inom revolversidan och John Moses Browning 1855-1926

Moses Browning

inom bland annat pistolsidan. Dessa herrars idéer och patent kan fortfarande skönjas i dagens moderna revolver och pistolkonstruktioner. Helhetspatronen är fortfarande kungen på täppan men det forskas hela tiden efter en bättre lösning, speciellt inom militärsidan. Hylsan utgör en stor del av både vikt och kostnad för patronen. En så kallad caseless patron finns redan men än är det långt kvar innan dess nackdelar och prislapp faller gemene man i smaken. En hylslös

patron har en pressad krutkropp där kulan är gjuten på plats och baktill sitter det en kemisk tändhatt.
En gnista istället för ett mekaniskt slagstift antänder tändhatten och därefter antänds krutet. Kulan (eller det som blir kvar av den efter en träff på målet) och lite sot i pipan är det enda som blir kvar, oops, värmen också. Tomhylsan tog med sig en stor del av den men utan den så stannar värmen kvar i vapnet. I helauto versioner av just caseless patroner har man haft stora problem med värmen, nästa patron antänds av värmen och vapnet avfyrar sig självt tills magasinet är tomt :) Tror du mig inte på hylsans förmåga at dra värme ut från vapnet den
avfyras i så tag din nästa tomhylsa, direkt ur ditt vapen efter skottet och sätt in den innanför kragen

Hmm.. ser ut som om vi är på väg ditt vi startade, kula, tändhatt och krut men ingen hylsa.................................

 

G11 H&K och 4,73x33 mm hylslös patron.

Låt oss titta på några årtal som har haft betydelse för vapen, krut och patroner

1247 En av dom Första gångerna som krut användes i Europa i samband med krig, (belägringen av Seville)
1350 Edward den tredje använder sig av kanoner i kriget mot scottar, handhållna kanoner ser dagens ljus omkring den tiden.
1397 Ordet Pistol kommer från Pistola, handvapen var känt under denna tid i Italien.
1430 Kulor skjutna av krutvapen kan nu penetrera då tidens rustningar.
1498 Dessa år just innan 1500 börjar räfflingen göra entré.
1550 Räfflade vapen och "snälltryck" är ord som används i Tyskland.
1630 Flintmekanismen och bajonett börjar användas i Frankrike.


1690 Engelska armen utrustas med flintmekanism vapen..
1730 I Prag börjar de bygga hammerless vapen.
1760 Duell pistoler ersätter mer och mer sablar och värjor när gentlemän skall göra upp i Europa.
1789 En avtryckare för dubbelpippiga vapen patenteras.
1800 Under denna tid är duell pistoler i par, mer konstverk än verktyg.
1795 Springfield Armory företaget bildas.

1807 Alexander Forsyth patenterar tändhatten.

.Caps

1825 Tändhatten ersätter flintan.

1835 Flobert från Paris använder sig av tändhatten och får fram första kantantändings patronen..

.Rimfire
Den är föregångaren till alla kantantända patroner av idag

1835 Colt återupptäcker revolver mekanismen i US. :)
1840 Gevär med nålpatroner blir patenterade detta år.

1850 Minie service rifle blir till ett känt begrepp i England.
.
1852 C. Lancaster tillverkade en av dom första bygelrepetrar i US.
1859 Första patenten för centralantända revolver blir nedskriven.
1860 Detta år kommer Spencer och Henry gevären.
1863 Alfred Nobel patenterar Nitroglycerin.
1865 Efter Am. inbördeskrigen börjar metal patroner/enhetspatroner att användas mer och mer.
1866 Winchester fabriken startas detta år.
1870 Första Europeiska magasin försedda geväret ser dagens ljus, Swiss Vetterli rifle.
1873 Singel Action Army Colt i cal..45 Colt caliber är född, Us army utrustas med den.

 

Peacemaker

1875 Året för första repeter gevär för militärbruk.
1887 Maxim kulsprutor blir antagna inom U.S. army och Alfred Nobel patenterar Ballistit, kruttypen som ersätter svartkrut.
1893 Borchardt pistolen, första pistol att produceras med semiautofunktionen. Den baserades på Hiram Maxim’s
1884 kulsprutepatenten och Winchester’s knäleds mekanismen för deras bygelrepeter vapen. Senare kommer George Luger at omdesigna den och skapa Luger pistolen och även introducera 9mm Parabellum ( 9mm Luger, 9X19mm) patronen till den.

 

P08

1898 Paul Mauser bygger en ny modell och får den antagen av Tyska armen, K98

Åren efter 1900 och fram till nu... tja.. har varit på skjutbana och sett när en modern, nytillverkad studsare fick stryk på tavlan av en Mauser 96 byggd förre 1900 talets början Det som verlkigen har förändrats är de olika metaller/legeringaroch material som används till vapen. Nya kulor mer avancerade, och krut som är jämnare i förbränning är vad som skiljer 1900 talets tidiga år med nutiden. Och så klart själva tillverkningsmetoderna är ju ljusår nu gentemot dåtidens hantverk, på både gott och ont.
Caseless patroner har funnits att köpa men ingen stor hit och absolut inte för oss som tycker om handladdning.
Ingen hylsa?.. Noll behov att handladda :(